Lad Jysk Rejsebureau hjælpe jer med at sammensætte en studietur, der efterlader et mindre aftryk på kloden og et positivt aftryk på lokalsamfundet.

En god studierejse er både lærerig og kan være med til at forme os for livet. På en studierejse lærer vi om os selv og andre, og rejsen kan måske være med til at skabe forståelse og binde bånd på tværs af kulturer og landegrænser. Vi tror på, at studierejser kan være både spændende og bæredygtige. Rejserne herunder byder bl.a. på flotte togture gennem Europa, overnatningsmuligheder med passion for bæredygtige løsninger og guidede oplevelser med nye syn på destinationerne. Den helt rigtige studierejse kræver dog også jeres input, tanker og valg - læs vores råd til at rejse bæredygtigt på studietur nederst på siden.

I denne samling af rejser har vi bestræbt os på at bruge flere klimavenlige transportmuligheder. Hvor tog og bus ikke er muligt, er CO2-kompensation af flyrejsen inkluderet i prisen – læs mere om vores samarbejde med myclimate her.

Vi har nøje udvalgt overnatningssteder, der har stort fokus på bæredygtighed. Nogle steder bruger udelukkende grøn energi, andre indretter med genbrugsmøbler og nogle sørger for at bidrage til sociale projekter i nærområdet.

Destinationerne byder på oplevelser, der kan lære os om nye måder at leve mere bæredygtigt på – og et møde med mennesker med stor passion for at skabe en bedre fremtid.

Rejserne fokuserer på forskellige bæredygtige elementer. Husk at spørge jeres rejsekonsulent, hvis der er elementer, som I er særligt interesseret i, at rejsen indeholder.

Viser 55 oplevelser

|Nulstil

Rejsekonsulenter

Vi har fundet de konsulenter, der bedst kan hjælpe dig med ovenstående oplevelser.

Michael Køhler Lassen

Rejsekonsulent

mlas|jr.dk
Carl Erik Larsen, Rejsekonsulent

Carl Erik Larsen

Rejsekonsulent

grupper|jr.dk

Sofie Madsen

Rejsekonsulent

soma|jr.dk

Tips til den bæredygtige studierejse

Få Jysk Rejsebureaus tips og tricks til den bæredygtige studierejse lige her!

Bæredygtig studierejse - hvordan?

Det er tid til den længe ventede studierejse. I er måske blevet enige om, at rejsen skal foretages mere bæredygtigt – men hvordan gør man lige det?

En god rejse starter allerede med drømmen og planlægningen. Det er her, idéerne bliver formet, drømmene bliver skabt og rejsen sættes sammen. Hos Jysk Rejsebureau har vi passion for den gode studierejse og bæredygtighed. Vi guider jer bedst muligt gennem valgmulighederne og de valg, der opstår, når drømme, bæredygtighed og planlægning skal gå op i en højere enhed. Men vi kan ikke gøre det uden jer.

Bæredygtige studierejser og studieture med Jysk Rejsebureau

Transport

Der er ingen tvivl om, at det oftest er både billigst og hurtigst at flyve til destinationen, men måske rejsen skal tages ned på jorden? En flyvetur udleder langt mere CO2 end samme rejse med tog eller bus.

Planlægningen af studierejsen starter ofte med valg af destination. Her kan det være en god idé at involvere både elever, forældre og undervisere i valg af destination og transport. Det meste af Nordeuropa kan nås med tog eller bus, men er drømmedestinationen længere væk bliver landtransport ofte langvarig. Hvis valget falder på en flyrejse, er det dog stadig muligt at gøre noget for miljøet. Gennem CO2-kompensation kan man støtte projekter, der beskytter klimaet ved at spare CO2-udledninger svarende til rejsen. Læs mere om vores samarbejde med myclimate her.

Bæredygtig transport

Overnatninger

Det er ikke kun transporten, der sætter aftryk. Der kan også være stor forskel på, hvor bæredygtigt man overnatter.

Flere hoteller og hostels bliver i dag certificerede for deres bæredygtige initiativer – og mange ikke-certificerede overnatninger gør også store indsatser for at bidrage til den positive udvikling.
Et bæredygtigt overnatningssted kan fx:

 • Bruge mindre – og grøn - energi
 • Minimere vandforbrug og bruge miljørigtige vaske- og rengøringsprodukter
 • Indrette efter cirkulære idealer med genanvendte materialer af ordentlig kvalitet
 • Servere mere bæredygtig morgenmad
 • Sørge for ordentlige arbejdsforhold og sikre inklusive personalepolitikker


Bæredygtige studierejser og studieture med Jysk Rejsebureau

Aktiviteter

Hvordan I bruger tiden på rejsen, kan både være lærerigt og bidrage til at gøre rejsen bæredygtig.

 • På mange destinationer kan vi tilbyde guidede ture med fokus på bæredygtig udvikling – med masser af ny inspiration.
 • Overvej cykel- og gåture på destinationen frem for aktiviteter, der kræver kørsel.
 • Gå på opdagelse i mindre turistede områder. Det støtter en bæredygtig spredning af turismen og de lokale indtægter.

Der er masser af muligheder for at bruge rejsen på bæredygtige aktiviteter – måske sågar på at støtte op omkring et lokalt projekt. Det kan med fordel gøres til et projekt at undersøge, vurdere og præsentere de forskellige muligheder.

Bæredygtige studierejser og studieture med Jysk Rejsebureau

Mad

Vi påvirker også kloden gennem den måde vi spiser. En bæredygtig studietur kan indebære at spise mere sæsonpræget, vegetarisk, økologisk og lokalt. De studerende kan involveres i overvejelser som:

 • Hvor findes der bæredygtige restauranter på destinationen med lækker grøn mad?
 • Hvad er de lokale råvarer på destinationen, og hvad er i sæson?
 • Hvordan undgås madspild på rejsen?
 • Kan mængden af unødig plast og skrald undgås ved fx at rejse med en genanvendelig vandflaske, en madkasse osv.?

Bæredygtige studierejser og studieture med Jysk Rejsebureau

Adfærd på rejsen

Bæredygtige rejser involverer også at minimere turismens fodaftryk. Overturisme påvirker ofte naturen negativt, men det er også et problem, når turismen påvirker lokalbefolkningen negativt.

Skal I på byrejse, så tag en debat om, hvordan man sikrer at byrum er for alle. Går rejsen til udlandet kan det også være en god idé at sætte jer ind i lokale skikke eller lære et par lokale gloser – så møder I destinationen i øjenhøjde.

Bæredygtige studierejser og studieture med Jysk Rejsebureau

Kompromis og drømmerejsen

Med en studierejse følger mange rejsedrømmer. Der er sikkert allerede mange forskellige ønsker og tanker, der skal kombineres. Skal rejsen være mere bæredygtig skal det yderligere indgå i overvejelserne.

Lav måske lister med ønsker, så fordele og ulemper bedre kan afvejes. Hvis de studeredes forældre skal involveres kan en forældreaften invitere til en sund dialog.

En bæredygtig studierejse kræver muligvis nogle kompromiser. Men hos Jysk Rejsebureau mener vi, at bæredygtige rejser skal være drømmerejser – med masser af det, vi kalder ’mærk verden’
Bæredygtige studierejser og studieture med Jysk Rejsebureau
faq

Hvad er klimakompensation, og hvordan fungerer det?

Vi kan ikke rejse uden at skulle bruge transport, og særligt flyrejser udleder større mængder af drivhusgasser. Der er forskellige muligheder for at mindske denne udledning ved f.eks. at vælge direkte flyvninger (uden mellemlandinger) eller flyselskaber, der bruger nyere fly. Alligevel kan det ikke undgås at rejsen udleder CO2.

Når du klimakompenserer din rejse hos Jysk Rejsebureau, udregner vi den samlede mængde CO2, som din flyrejse udleder. Vi samarbejder med organisationen MyClimate, som donerer beløbet til bæredygtige projekter, der reducerer udledningen af CO2 tilsvarende din flyrejse. Du kan læse mere om MyClimate og projekterne her.

Hvor stor en forskel gør det egentlig, hvis jeg vælger en flyrejse, der udleder mindre CO2?

Du kan begrænse din rejses udledning af CO2 betydeligt ved at vælge din flyrejse med omhu. Når du vælger en direkte flyvning (uden mellemlandinger), udleder rejsen mindre CO2, da fly har en større udledning ved start og landing. Flybilletter med et eller flere skift udleder desuden mere CO2, da transitlufthavnene sjældent ligger på den direkte rute, og flyrejsen dermed bliver længere. Hvor stor en besparelse, en direkte flyvning vil medføre, afhænger af destination og rute, men forskning har peget på betydelige besparelser – f.eks. kan forskellen mellem en direkte flyvning og en flyvning med mellemlanding på en indenrigsflyvning i USA udgøre det samme som et køleskabs årlige klimapåvirkning*. Vælger du flyselskaber, der opererer med nyere flytyper og arbejder aktivt med bæredygtig udvikling, kan du ligeledes begrænse rejsens CO2-påvirkning, da nyere fly er langt mere energieffektive.

*Debbage, K. G. & Debbage, N. (2019). Aviation carbon emissions route choice and tourist destinations: Are non-stop routes a remedy? Annals of Tourism Research (79), 102765

Hvad indebærer en bæredygtig rejse?

Der er mange måder, hvorpå du kan gøre din rejse mere bæredygtig – både når det kommer til miljø og til social bæredygtighed. Transportformen har stor betydning for udledningen af drivhusgasser, men du kan også mindske udledningen, når du vælger et bæredygtigt overnatningssted eller bæredygtige aktiviteter på rejsen. På oversøiske rejser udgør transportformen den største del af rejsens CO2-udledning, mens på kortere rejser kan overnatning og aktiviteter udgøre en stor del af rejsens miljøpåvirkning. Mange hoteller arbejder aktivt med deres bæredygtige profil f.eks. ved at fokusere på madspild, plastikforbrug, energiforbrug og sociale aktiviteter.

At rejse er en unik mulighed for både at lære om verden, men også for at efterlade et positivt aftryk. Turisme er en af verdens største industrier, og hvordan du bruger dine penge på rejsen kan være med til at støtte lokale virksomheder og jobs. Du har også rig mulighed for at planlægge aktiviteter på rejsen, der f.eks. er grønnere, støtte lokalt eller måske sågar deltage i bæredygtige projekter. Tag en snak med din rejsekonsulent om bæredygtige valg og muligheder på din rejse.

Hvordan er man god ved miljøet på sin rejse?

Du har rig mulighed for at passe bedre på miljøet under din rejse. World Tourism Organization (UNWTO) anbefaler, at grønne rejser bl.a. bør passe på klimaet, værne om biodiversiteten, indarbejde cirkulær økonomi og sikre social inklusion*. Det kan godt virke lidt overvældende, men du kan f.eks. starte med simple råd som:
 • Rejs med en genanvendelig vandflaske og undgå engangsplastic.
 • Brug bionedbrydelig solcreme, når du snorkler ved verdens koralrev.
 • Vælg et hotel, der arbejder aktivt med bæredygtighed.
 • Book ture og aktiviteter med mindre klimapåvirkning og måske med en positiv social påvirkning.
 • Besøg mindre turistede områder for at sprede turismens fodaftryk og for at støtte økonomisk lokalt.

*World Tourism Organization (2021). Recommendation for the Transition to a Green Travel and Tourism Economy, UNWTO, Madrid
Til top