Vandreturen går gennem kuperede grønne landskaber, bøgeskov og hvedemarker, kastanje- og egetræer. De små landsbyer, romanske og gotiske stilarter, historier om tempelriddere og benediktinske munke gør Camino de Santiago til en unik oplevelse.
Navnet Caminoen kommer fra det spanske “Camino de Santiago”, som betyder “Jakobsvejen”. Det er en fællesbetegnelse for et stort netværk af ruter, som fører til Katedralen i byen Santiago de Compostela i det Nordvestlige Spanien, hvor apostlen Jakob ligger begravet.
Det hele startede i det 9. århundrede, hvor man fandt de jordiske rester af apostlen Jakob, som gjorde, at mange pilgrimme begyndte at finde ruter hertil. I Spanien er der langt over 4.000 km fordelt på mange “Caminoer”, som starter i forskellige dele af landet. For at en rute bliver til en ”Camino de Santiago”, skal der være en dokumenteret historie om, at ruten har været brugt af pilgrimme og haft refugier og hospitaler, som tilbød overnatning til pilgrimme undervejs.
Vi går en strækning på ca. 114 km på ”Camino Francés” - ”Den Franske Vej”- hvor alle de vigtigste ruter fra Frankrig - og hermed resten af Europa - løber sammen. Denne rute på knap 900 km betegnes som hovedruten, og den kom på UNESCOs verdensarvsliste i 1993.
For at kunne få ”La Compostela”, som er beviset for veludført pilgrimsvandring til Santiago, skal man minimum have gået 100 km ad Caminoen, inden man når til Santiago. Vi har hver vores pilgrimspas med, som stemples undervejs, og bruges som bevis for vores vandring, sammen med vores let ømme fødder og store, tilfredse smil.
Glæd dig til
- Verdensklassevandring på en UNESCO-Verdensarvspilgrimsrute
- Meget afvekslende rute med skovstier, markveje, brosten, asfalt, jævne og ujævne strækninger opstigninger og nedstigninger.…
- Ældgamle stier forbi kirker, klostre og vejkors
- Mange hyggelige landsbyer, hvor I kan opleve den lokale stemning
- Bagagetransport mellem overnatningsstederne
- En dag til at opleve Santiago de Compostela
Det er muligt at vandre på Caminoen året rundt, men det bedste tidspunkt er fra april til oktober.
Vores anbefalinger om bedste rejsetidspunkt er baseret på, hvordan klimaet har været tidligere år.
1. dag: Afrejse fra København til startpunktet i byen Sarria
Vi mødes i Kastrup lufthavn med den danske rejseleder, hvorefter der er afgang mod Santiago de Compostela. Ved ankomst bliver vi hentet i lufthavnen og kørt til turens startby, Sarria. Efter indkvartering på vores lille hotel, har vi mulighed for at nyde vores første spanske måltid og et godt glas vin.
2. dag: Sarria til Portomarín: Bøgetræer, middelalderbroer over små og store vandløb
Vi starter dagen med at få stemplet vores pilgrimspas. Pilgrimspasset kan stemples på overnatningsstederne, i kirker, på turistkontorer, rådhuse og nogle restauranter og barer undervejs. Hvis man ønsker at modtage et bevis på, at man har gennemført caminoen i Santiago, skal man kunne fremvise et pas med to stempler pr. vandredag.
Vi vandrer i dag forbi charmerende, små landsbyer, og efter 14 km kommer vi forbi den kendte 100km sten. Dagen er vidunderlig til at spotte de ikoniske ”hórreos”, som er ældgamle forrådsbygninger bygget på sokler, hvor korn og andre afgrøder blev holdt tørt og i sikker afstand fra fugt og gnavere.
Vi afslutter dagen i Portomarín efter at have gået over den 350m lange bro over Miño-floden. Her kan vi nyde en velfortjent kold drik i godt selskab. Skal du have hjælp til at vælge dessert i aften, er områdets kendte mandelkage en sikker vinder. (
M)
Anslået vandretid: 6-7 timer, 22 km.
3. dag: Portomarín til Palas de Rei: Gode bakker, som fører til turens højeste punkt
Portomarín har en spændene historie bag sig. I 1960 blev landsbyen flyttet fra flodbredden til den bakketop, hvor den befinder sig nu. Da dæmningen til Miño-floden skulle bygges, blev hele byen desværre oversvømmet. Flere bygninger blev flyttet sten for sten og genopbygget, blandt andet den smukke fæstningskirke San Nicolás fra det 12. århundrede, og den romerske facade i San Pedro kirken. Er vandstanden lav i den opdæmmede sø, kan de gamle stenmure fra husene stadig ses.
Dagens vandretur begynder med en jævn og til tider sej stigning. I dag skal vi nemlig forbi det højeste punkt på hele vores tur: 722 meter over havet i Ligonde-bjergkæden. Inden vi når passet, kan vi vælge at tage en lille afstikker for at se resterne af en oldtidskeltisk fæstning og boplads, hvorfra udsigten over egnen er storslået. Inden vi kommer ned til landsbyen Ligonde, kommer vi forbi sten-vejkorset Crucero de Lameiros fra 1670, hvorfra vi forsætter med at følge de afmærkede Caminosten, indtil vi kommer til vores destination, landsbyen Palas de Rei. (
M)
Anslået vandretid: 6-7 timer, 25 km.
4. dag: Palas de Rei til Melide: Romerske kirker, middelalderbroer og blæksprutter
I dag venter der dig en lidt kortere vandredag men med både korte og lange op- og nedstigninger. Vi går i stille og roligt tempo og nyder dagen med dens mange smukke udsigter undervejs til Melide. Vi passerer i dag flere middelalderbroer og vandrer gennem de søvnige landsbyer, Casanova og Leboreiro, på vej mod Melide. Dette er et af de bedste steder på Caminoen til at smage den lokale delikatesse, Pulpo á feira (blæksprutte). Vi finder mange berømte ”pulperías” i denne livlige by, hvor vi kan genoplade batterierne og smage denne lækre ret: blæksprutte serveret i skiver med olivenolie, paprika og kogte kartofler. (
M)
Anslået vandretid: 3-4 timer, 15 km
5. dag: Melide til Arzúa: Kirker, skovstier og vandløb
Turens korteste vandredag. Vejen er snoet og bakket, går langs små naturstier omringet af træer, og du krydser flere vandløb i løbet af dagen. Du vandrer gennem midelalderbyen Ribadoso, og finder flere smukke kirker undervejs, hvor du kan få dit pilgrimspas stemplet, før du kommer til dagens endestation: Arzúa. Her findes det besøgsværdige kappel La Magdalena, samt den autentiske og atmosfæriske kirke Igrexa de Santiago de Arzúa, hvor der bliver holdt pilgrimsmesse om aftenen. (
M)
Anslået vandretid: 3-4 timer, 14 km
6. dag: Arzua til Amenal: Hyggelige lokale stier under høje træer, forbi græsmarker og frugtplantager
En af de to berømte kirker i Arzúa, Igrexa de Santiago de Arzúa eller La Magdalena, er det ideelle sted at få dagens stempler i vores pilgrimspas, og samtidig er kirkerne bestemt et besøg værd.
Vandringen i dag vil i perioder foregå under høje træer, og mens vi vandrer gennem smukke skove og langs vandløb, kommer vi forbi stille, traditionelle landsbyer, som er omringet af græsmarker, små grøntsagshaver og frugtplantager. Bliver det varmt, er et kig ind i Santa Irena kapellet ikke en dårlig idé. Udover at være dejlig kølig, er det her, man kan se den vidunderlige statue af Santiago.
Efter Santa Irena foregår de resterende 5 km ad stille og rolige landeveje og skovstier. Jo mere vi nærmer os Santiago, jo større bliver landsbyerne, men vores mål for i dag er stadig en lille landsby ved navn Amenal. En god ”pilgrimsmenu”, som vi efterhånden er blevet godt vant til under vores tur, vil sikkert gøre underværker, så vores ben er klar til de sidste 16 km, vi har til Santiago de Compostela i morgen. (
M)
Anslået vandretid: 6-7 timer, 23 km
7. dag: Amenal til Santiago de Compostela: De sidste stigninger og udsigten ved Glædens bjerg
Vi forlader Amenal om morgenen og passerer landsbyen Lavacolla, hvor det var en tradition for pilgrimme at bade i Sionllafloden for at gøre sig klar til deres ankomst til Santiago. Vi vandrer under høje eukalyptustræer, og tre km inden vi når Santiago de Compostela, når vi frem til Monte do Gozo - Glædens bjerg. Vi holder pause ved de store skulpturer, der pynter toppen, og herfra kan vi se tårnene på katedralen i Santiago for første gang. Vi er der næsten! Ved ankomst til den hellige by, bliver vi indkvarteret for natten, og der vil være tid til at udforske byen.
Det er muligt at gå til Pilgrimskontoret, hvor vi kan få udstedt La Compostela, som bevis for veludført pilgrimsvandring til Santiago. I middelalderen blev der i stedet uddelt muslingeskaller ved ankomst, og de blev hermed et pilgrimssymbol. Nu bruges skallerne som et symbol på Caminoen, og man ser dem på alle skilte, som viser vej. Mange pilgrimme køber en muslingeskal først på rejsen og sætter den på deres rygsæk som symbol på, at man er på pilgrimsvandring. (
M)
Anslået vandretid: 4-5 timer, 16 km
8. dag: Afgang til Danmark
I dag vender vi snuden hjemad. Men dagen er kun lige startet, og vi forsøger at få det bedste ud af den tid, der er tilbage, inden vi skal i lufthavnen. Santiago de Compostela er en smuk by at gå på opdagelse i. Der er unik arkitektur overalt, og de charmerende små gader er fulde af glade pilgrimsvandrere. I den gamle bydel vil I kunne se lokale markeder og små hyggelige restauranter, der altid serverer gode tapas, iskolde øl eller varm stærk kaffe. Nyd det hele, inden vi i god tid bliver kørt fra Santiago til lufthavnen og vores fly hjem til Danmark. (
M)
Det er muligt at udvide rejsen og flyve hjem senere fra Santiago eller en anden destination. Jysk Rejsebureau kan hjælpe med at skræddersy den videre rejse med f.eks. hoteller, billeje eller ture.
Hvad kræver det af dig?
Vi går gennemsnitligt ca. 20 km om dagen. Den længste dag er på 25 km, og den korteste er på 14 km. Underlaget veksler mellem grus, stampet jord, brosten og asfalt, og der vil forekomme lange op- og nedstigninger. Vi bærer kun på vores dagsrygsæk, da den resterende bagage vil blive transporteret med bil mellem vores overnatningssteder. Da vi går seks dage i træk, kan vablerne blive den største fjende på denne tur, så sørg derfor for, at vandrestøvlerne er gået til inden afrejse.
Denne rejse er generelt ikke egnet for bevægelseshæmmede.
Vi tilbyder også pilgrimsvandring på Camino Portugues med dansk rejseleder.