Lonely Planet har kåret de bedste nye oplevelser i 2013 - Læs fx hvor i verden du finder den nyeste grænse, den nyeste by, de nyeste trends indenfor junk food og så videre.

Nyeste sport: USA. I Philadelphia, USA kan du blive tilskuer til den nyeste sport, Kronum. Det skulle efter sigende være en hurtig, actionpacked og uforudsigelig sport, der mest af alt er et mix af amerikansk fodbold, basketball og rugby.

Nyeste dyr: Filippinerne. Den 2 meter lange firbens-agtige varan, Varanus Bitatawa, ligner mest af alt en dinosaur (?!) og har - hold fast - 2 penisser!, lever i træer og er en delikatesse for de lokale på den filippinske ø, Luzon.

Nyeste junk food: USA. Det helt nye indenfor junk food er åbenbart friturestegning af diverse ikke-friture-egnede retter. I Californien kan du fx smage friture "stegt" frugt drik. I North Carolina er det indbagt (og friturestegt naturligvis) tyggegummi. I Iowa er det friturestegt smør på en pind og i Texas hylder de Tex-Mex madkulturen med friturestegt salsa.

Nyeste vandrerute: Israel. I Israel kan du (angiveligt) følge i Jesus' fodspor på en 63 kilometer lang rute, der starter i Nazareth og slutter i Capernaum. Man behøver dog ikke være religiøs for at nyde turen, der snor sig gennem bakker og olivenplantager.

Nyeste land: Sint Maarten, Caribien. Teknisk set er det nyeste land i verden "Syd Sudan" som man nok mest af alt i øjeblikket kan kalde en krigszone, er Sint Maarten det nyeste land. Den tidligere hollandske antil har løsrevet sig fra Holland i 2010 - ikke at det ændrer så meget - men hvem behøver også forandring, når man har pink sandstrande, bølger i alle tænkelige blålige nuancer og charmerende koloniale byer.

Nyeste by: Songdo, Sydkorea. Som taget ud af en sci-fi film er Songdo en topmoderne og helt gennemtænkt by, der forsøger at udgå nogle af nutidens storby-bagsider, som forurening og overbefolkning ved bl.a. at indtænke bæredygtige bygninger som en del af designet. Den gennemdesignede by vil byde på kopier af ikoner - på linje med byer som Las Vegas - af fx Venedig, New York men også have sine helt egne signaturbygninger.

Nyeste grænse: Det ydre rum. Fremtiden har indhentet os, for nu er det ikke kun en fjern barndomsdrøm at blive astronaut, nu er det muligt (for dem, der har råd) at booke en rejse ud i det store ingenting. Fx kan du i New Mexico i USA, for den nette sum af 200,000 pund komme på en 2½ times tur, men så får du også seks minutters vægtløshed...

Nyeste ø: Zubair Island, Yemen. Som følge af vulkanske udbrud i slutningen af 2011, så den nye ø dagens lys som en del af Zubair øgruppen i det røde hav. På grund af Yemens politiske ustabilitet er øen ikke overturistet, men der skulle efter sigende være et super smukt sted at dykke.

Nyeste mad-trend: København. Med restaurant NOMA i spidsen udemærker vores egen København sig som trendsætter inden for madkultur, nemlig det såkaldte "jordnære køkken". Det går ud på at bruge lokale råvarer, man stort set kan finde i sin baghave og kombinere med noget man normalt ikke - i nutiden i hvert fald - bruger i madlavning.

Det nyeste rejsekoncept: St. Vincent and the Grenadines. Med det nyeste feriekoncept, der kaldes digital detox, kan du for alvor trække stikket ud. Du skal nemlig aflevere smartphones, iPads og alle andre digitale dimser ved ankomst, og får dem først udleveret ved afrejse. Ahhh... hvilken stilhed!

Kilde: Lonely Planet - Læs hele artiklen
Prøv noget nyt i 2013
Til top