Der har gennem de seneste år været politisk fokus på, at få de unge hurtigere gennem uddannelsessystemet. Indsatsen afspejler sig i statistikken over, hvor mange der tager et eller to sabbatår inden en videregående uddannelse, viser en undersøgelse fra Kraka fra sept. 2015.*

I perioden 2011 – 2015 er andelen af kunder i alderen 18-24 år dog steget med hele 78 % hos Jysk Rejsebureau.

- Selvom færre tager et eller to hele sabbatår, er der en meget kraftig stigning i antallet af unge, der prioriterer at komme ud at mærke verden i 1- 6 måneder, inden de sætter sig til rette i en videregående uddannelse. Det er som om, de unge ser en længere dannelsesrejse som en del af deres ”livsuddannelse”, mener Niels Amstrup, direktør i Jysk Rejsebureau.

Grupperejser for unge er bl.a. blevet meget populært blandt de helt unge. Her rejser man med fleksibilitet og tryghed på samme tid, og på den måde tør flere kaste sig ud i de lange rejser.

- Jeg tror, de unge er blevet mere fokuserede i forhold til, hvad de bruger deres tid på. Vi har f.eks. også grupperejser for unge over sommeren, så man ikke nødvendigvis skal bruge sabbattid på rejsen, ligesom mange rejser undervejs i uddannelsen, og evt. kombinerer med frivilligt arbejde ude i verden, fortæller Niels Amstrup.

Krakas undersøgelse viser desuden, at gennemførelsesprocenten er hele 10 procentpoint højere for de unge, der holder fast i at holde et eller to sabbatår inden den videregående uddannelse.
* Andelen af unge, der starter på deres første videregående uddannelse senest to år efter færdiggørelsen af deres gymnasiale uddannelse var i 2013 på 75 % mod ca. 40 % i starten af 90´erne, viser Krakas undersøgelse. Stigningen skyldes til dels, at flere unge i det hele taget, vælger en videregående uddannelse.

Link til Krakas analyse om udviklingen i sabbatår:


Gran Canyon - tablet
Til top