Andelen af unge, der holder sabbatår mellem den gymnasiale og videregående uddannelse, er på fire år steget med 14 pct. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Den udvikling mærker man også hos Jysk Rejsebureau, der hvert år sender tusindvis af unge ud i verden på dannelsesrejse. Uanset om man ikke kom ind på drømmestudiet eller på forhånd havde planlagt en pause fra bøgerne, er der flere forskellige muligheder, når rygsækken skal fyldes med rejseminder.

I fredags blev 65.165 håbefulde unge optaget på drømmeuddannelsen, mens lidt over 25.000 fik afslag og nu enten kan søge om restpladser eller benytte muligheden til at tage et års pause fra bøgerne - ligesom dem, der slet ikke har søgt ind. Og meget tyder på, at andelen af unge, der vælger pausen aktivt til, igen er stigende: Selvom flere politikere prædiker om hurtig vej fra gymnasiet til universitetet, vælger flere og flere unge nemlig at holde sabbatår i stedet for at fortsætte direkte på en videregående uddannelse. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. Sidste år var der hele 80 pct. af de nyudklækkede studenter, der ikke påbegyndte en ny uddannelse samme sommer - en stigning på 14 pct. siden 2012.*

Den stigende interesse for sabbatår mærker man også hos Jysk Rejsebureau, der hvert år skræddersyr tusindvis af rygsækrejser til unge, der vil bruge tiden mellem gymnasiet og studielivet på at komme ud og mærke verden:

- Vi oplever flere og flere, der vil ud at rejse med rygsæk i deres sabbatår - både dem, der ikke blev optaget på studie, og dem, der slet ikke søgte ind. De fleste gør det for at prøve grænser af, lære sig selv bedre at kende og få en forståelse for andre kulturer og levemåder. Det er utrolig lærerigt at rejse ud og få lov at stå på egne ben, siger Niels Amstrup, direktør hos Jysk Rejsebureau, der også selv var på jordomrejse i 1992 til bl.a. Thailand, Indonesien, Australien, New Zealand og USA.

Dannelsesrejse på flere budgetter
Uanset om ens sabbatår er planlagt eller ej, er der rigtigt mange forskellige muligheder for at komme afsted på dannelsesrejse - og til flere forskellige budgetter:

- Nogle skræddersyr og betaler hele turen hjemmefra og giver den gas med oplevelser og aktiviteter undervejs, mens andre blot køber en flybillet og rejser rundt i månedsvis og lever på en sten. Generelt er Asien populær pga. prisniveauet - men også Australien, New Zealand og Stillehavet er i høj kurs, fortæller Niels Amstrup og tilføjer, at har man ikke nået at spare helt nok op hjemmefra, er der også råd for det:

- I bl.a. Australien og New Zealand kan man få et såkaldt working holiday-visum, der giver tilladelse til at arbejde op til 6 måneder. Det kan være et godt økonomisk supplement før eller under rejsen - og kan ofte give en oplevelse for livet. Og går man rundt med en Moder Teresa i maven, er der også mulighed for at bruge sabbatåret på frivilligt arbejde og komme helt tæt på en anden kultur. Der er rigtig mange muligheder rundt om i verden alt efter, hvad man interesserer sig for - eksempelvis kan man undervise i sprog i Nepal, arbejde med dyrebevarelse eller børneaktiviteter i Sydafrika eller passe elefanter i Thailand, forklarer han.

Hav styr på din bucket list
Har man ikke lige en oplagt rejsemakker i omgangskredsen - men heller ikke mod på eller lyst til at rejse alene - kan sabbatåret ud over at fylde rejseminder og -erfaringer i rygsækken også være en anledning til at få nye venner:

- Mange, som ikke vil rejse alene, vælger at tage på grupperejse af en eller flere måneders varighed til fx Australien eller rundt i Asien, hvor man kan dele rejseoplevelsen med andre unge og knytte nye venskaber undervejs - og vælge til og fra i programmet alt efter temperament og interesser, siger Niels Amstrup, der uanset rejseform og -længde anbefaler, at man gør det klart hjemmefra, hvad man vil have ud af rejsen:

- Inden man vælger rejsemål, bør man selvfølgelig overveje sit budget, men også hvilken vægtning man ønsker af fx natur, kultur og strand - og om der er nogle særlige oplevelser, man vil have krydset af sin "bucket list". Selvom der er en vis charme i bare at købe en flybillet og se, hvad verden bringer, kan det være en god ide at lave lidt research på forhånd, pointerer Niels Amstrup.
Efter fire dages vandring på inca-stien ankommer du ved solopgang til Machu Picchu
Til top